Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις (FAQ)

Περιεχόμενα

Που θα βρω τεκμηρίωση για τις κλάσεις που υποστηρίζει η Java;

Στον αντίστοιχο ιστότοπο της Oracle.

Πως θα ρυθμίσω το Visal Studio Code για να παραδώσω τον τρόπο επίλυσης των ασκήσεων

Διαβάστε την αντίστοιχη τεκμηρίωση στον οδηγό των ασκήσεων καθώς και το σχετικό βίντεο.

Για κάποιο πολύ σοβαρό λόγο δεν μπόρεσα να παραδώσω την άσκηση στην ώρα της. Μπορώ να πάρω μια παράταση;

Η προθεσμία παράδοσης της κάθε άσκησης είναι η τελευταία ημερομηνία στην οποία μπορείτε να παραδώσετε την άσκηση χωρίς επιπτώσεις στο βαθμό της. Καλό είναι να την παραδίδετε πριν το επόμενο μάθημα έτσι ώστε
 1. να μπορέσετε να ασχοληθείτε με την καινούρια όταν αυτή ανακοινωθεί
 2. να έχετε ένα περιθώριο χρόνου για να καλύψετε προσωπικά ή τεχνικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν
Σε περίπτωση που δεν μπορέσατε να παραδώσετε την άσκηση μέσα στην προθεσμία, θα πρέπει να την παραδώσετε το συντομότερο δυνατό για να έχετε τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο βαθμό. Για λόγους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στη βαθμολόγηση αυτή γίνεται αυτόματα χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για εξαιρέσεις. Ο αριθμός όμως των ασκήσεων σας επιτρέπει να καλύψετε τη διαφορά στις επόμενες ασκήσεις.

Πότε πρέπει να κατεβάζω ενημερωμένη έκδοση του αρχείου Jarpeb.jar;

Στη σελίδα αυτή εμφανίζεται η τρέχουσα έκδοση και η ημερομηνία τελευταίας αλλαγής της κάθε άσκησης. Αν έχετε κατεβάσει το αρχείο πριν από την ημερομηνία τελευταίας αλλαγής της άσκησης που σας ενδιαφέρει ή αν η έκδοση της άσκησης στον υπολογιστή σας είναι προγενέστερη αυτής που περιέχει το αρχείο τότε θα πρέπει να κατεβάσετε νεώτερη έκδοση του αρχείου. Για να μπορέσετε να δείτε την έκδοση της άσκησης που έχετε στον υπολογιστή σας μπορείτε να τρέξετε την εντολή
java -jar Exercise.jar -v <κωδικός μαθήματος> <κωδικός άσκησης> <ΑΜ φοιτητή>

Μπορώ να ασχοληθώ με ασκήσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα;

Ναι, αλλά με δική σας ευθύνη. Ασκήσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα στο μάθημα και για τις οποίες δεν έχει δωθεί ημερομηνία παράδοσης μπορεί να μην έχουν ελεγχθεί πλήρως, να βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη και να περιέχουν λάθη στην εκφώνηση και στη βαθμολόγηση. Ο βαθμός που θα καταχωρήσετε ισχύει, αλλά είναι πιθανό κατά την επίλυση να συναντήσετε προβλήματα που θα έχουν διορθωθεί μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της άσκησης. Επίσης, σε ασκήσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί, μπορεί οι βοηθοί του μαθήματος και οι επιβλέποντες στα εργαστήρια να μην μπορούν να σας βοηθήσουν.

Γίνεται να υπολογιστούν στο μάθημα οι βαθμοί των ασκήσεων που είχα λάβει την περασμένη χρονιά;

Δυστυχώς όχι, αυτό δε γίνεται. Κάθε χρόνο οι εκφωνήσεις των ασκήσεων και οι κωδικοί ελέγχου αλλάζουν. Η βαθμολογία των ασκήσεων ισχύει μόνο για την εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου και την πρόσθετη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους με αυτό στο οποίο έγιναν οι ασκήσεις.

Ποιες είναι οι ημερομηνίες παράδοσης των ασκήσεων;

Οι ημερομηνίες παράδοσης εμφανίζονται στη σελίδα αυτή. Για ασκήσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα σε μάθημα η ημερομηνία παράδοσης είναι ανοιχτή και συνεπώς δεν εμφανίζεται.

Τι ρόλο παίζει το πεδίο "σχόλια" στη σελίδα παράδοσης της βαθμολογίας; Δεν έχω λάβει απάντηση σε κάποιο σχόλιο που είχα κάνει.

Τα σχόλια απλώς καταγράφονται στη βάση δεδομένων της βαθμολογίας. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να τα διαβάσει ο διδάσκων κατά τον υπολογισμό των βαθμών. Αν θέλετε απάντηση σε κάποιο σχόλιο να στείλετε κατευθείαν email στο διδάσκοντα μια και στη σελίδα παράδοσης δεν έχετε τη δυνατότητα να καταχωρήσετε τη διεύθυνσή σας για να μπορέσετε να λάβετε απάντηση.

Πως ελέγχεται το ποιος υλοποιεί και ποιος καταχωρεί την άσκηση;

Το πρόγραμμα Jarpeb καταχωρίζει στοιχεία που έχουν σχέση με την άσκηση, τον ΑΜ του φοιτητή ή της φοιτήτριας, τον τρόπο επίλυσης (όπως καταγράφεται από το Visual Studio Code) και το βαθμό. Επιπλέον κατά την καταχώρηση ο βαθμός και ο ΑΜ του φοιτητή συνδέονται με τη διεύθυνση IP του μηχανήματος που έκανε την καταχώρηση. Με τη χρήση στοιχείων ελέγχου οι διευθύνσεις IP αντιστοιχούνται σε συγκεκριμένους φοιτητές. Όπου διαπιστωθούν στοιχεία που δημιουργούν την εντύπωση πως μπορεί στην υλοποίηση να έχει αναμιχθεί τρίτος ή να έχει χρησιμοποιηθεί λογισμικό παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, ο αντίστοιχος φοιτητής ή φοιτήτρια μπορεί να κληθεί για συμπληρωματική εξέταση.

Επιτρέπεται η υλοποίηση και καταχώρηση ασκήσεων σε υπολογιστές εκτός του εργαστηρίου;

Ναι, αλλά η υλοποίηση πρέπει να γίνεται από τον ίδιο το φοιτητή — απαγορεύεται αυστηρά η κάθε συνεργασία. Σε περιπτώσεις που έχουν βρεθεί στοιχεία που δείχνουν πως έχει υπάρξει συνεργασία, έχει ζητηθεί απο τους φοιτητές να επαναλάβουν την άσκηση στο εργαστήριο. Σε περίπτωση υποτροπής όλες οι αντίστοιχες ασκήσεις μηδενίζονται στο τέλος του χρόνου. Επίσης, δε μπορεί να σας παρασχεθεί βοήθεια σχετικά με την εγκατάσταση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος εργασίας της Java στον υπολογιστή σας - ειδικά για το θέμα της εμφάνισης των ελληνικών χαρακτήρων στην οθόνη σας.

Έχω καταχωρήσει το βαθμό μου αλλά δε βλέπω ούτε το βαθμό ούτε την καταχώρηση στις αντίστοιχες σελίδες. Γιατί;

Ο έλεγχος των καταχωρήσεων και η ενημέρωση των βαθμών γίνονται σε περιοδικά διαστήματα. Κοιτάξτε την ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της σελίδας. Αν είναι μικρότερη από την ημερομηνία που καταχωρήσατε την άσκηση, τότε σωστά δεν εμφανίζονται τα στοιχεία της καταχώρησής σας.

Έχω καταχωρήσει το βαθμό μου παρατηρώ πως η εκφώνηση της άσκησης έχει αλλάξει. Τι πρέπει να κάνω;

Οι ασκήσεις που καταχωρούνται με επιτυχία κατοχυρώνονται. Δε χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα, εκτός αν θέλετε να ξανακάνετε την άσκηση με τη νέα εκφώνηση για να την καταλάβετε καλύτερα ή για να πάρετε υψηλότερο βαθμό.

Γιατί σε υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows η εκφώνηση εμφανίζεται με περίεργους χαρακτήρες;

Δοκιμάστε να δώσετε την εντολή
chcp 737
πριν την εκτέλεση του Exercise.jar.

Δοκιμάστε να αλλάξετε τη γραμματοσειρά του παραθύρου σε Lucida Console (κάντε κλικ πάνω αριστερά - Properties - Font).

Αν ο υπολογιστής σας τρέχει Windows 7–10 με αγγλικές ρυθμίσεις, θα πρέπει να τις ρυθμίσετε στα ελληνικά, με την παρακάτω διαδικασία:
Control Panel - Region (and Language) - Administrative - Change System Locale και από εκεί επιλέγουμε "Greek (Greece)".

Σε υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows και Internet Explorer το αρχείο Exercise.jar σώζεται ως Exercise.zip. Τι να κάνω;

Το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία (bug) του Internet Explorer. Κατά τη διαδικασία της φύλαξης επιλέξτε από την επιλογή "Save as type" το "All Files" και βεβαιωθείτε πως στην επιλογή "File name" γράφει "Exercise.jar". Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή όπως τον Firefox.

Γιατί σε υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Linux η εκφώνηση εμφανίζεται με περίεργους χαρακτήρες;

Καταρχήν, μπράβο που πειραματίζεστε με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα! Δοκιμάστε να δώσετε την εντολή
export LANG=el_GR
πριν την εκτέλεση του Exercise.jar.

Τι να κάνω αν μου εμφανιστεί το μήνυμα «Δεν βρέθηκε εγκαταστημένος μεταγλωττιστής»;

Φροντίστε να θέσετε σωστά τις μεταβλητές περιβάλλοντος, όπως αναφέρεται στον οδηγό των ασκήσεων.

Τι να κάνω αν μου εμφανιστεί το μήνυμα «Can not find an installed compiler»;

Φροντίστε να θέσετε σωστά τις μεταβλητές περιβάλλοντος, όπως αναφέρεται στον οδηγό των ασκήσεων.

Γιατί ο κωδικός που καταχώρισα δεν έγινε δεκτός από το σύστημα;

 1. Βεβαιωθείτε πως τρέχετε την έκδοση 1.7 της Java ή νεώτερη (βλ. προηγούμενη απάντηση).
 2. Βεβαιωθείτε πως τρέχετε τη φετινή έκδοση του συστήματος Jarpeb. Οι κωδικοί ασκήσεων του προηγούμενου χρόνου δεν ισχύουν.

  Μπορείτε να εκτελέσετε την εντολή

  java -jar Exercise.jar -version
  
  για να δείτε την έκδοση του συστήματος που έχετε στα χέρια σας. Η ημερομηνία της έκδοσης δεν πρέπει να είναι παλαιότερη από το Σεπτέμβριο του αντίστοιχου ακαδημαϊκού έτους.